Германски сватбени традиции

Г

Повечето граждани на Съединените щати са наясно с традициите, свързани с брака в САЩ Юни е любимият месец за сватба. „Нещо назаем, нещо синьо“, „партито на младоженеца“ за родителите и сватбеното тържество, „зестра (може би)“, „нещастие е да видиш булката в сватбената си рокля преди церемонията“, бащата на булката като направи това дълго пътуване по пътеката заедно с дъщеря си и мъже, нека не забравяме и „еленското парти“!

Но в Германия предпочитаният месец за брак е май. Традициите, свързани с брака в Германия, са много и варират в зависимост от региона. Също така, някои от по-младите поколения може да не практикуват по-долу следните сватбени традиции.

Eheringe (Сватбени пръстени)

По време на периода на годежа и булката и младоженецът носят пръстен на лявата си ръка. След сватбата те носят брачната халка от дясната си ръка. Обикновено пръстените са златни без диаманти.

Brautkleid (облекло на булката)

В Германия, както и в САЩ, булката носи “бяло”. Но в Германия булките носят или много къси влакове, или обикновено изобщо не са прикрепени към сватбената си рокля. Ако се носят воали, те са с дължина на върха на пръста и обикновено никога не се носят над лицето, както в САЩ Често на мястото на воалите се носи цветна лента за глава с панделки. Други включени аксесоари могат да бъдат диадема (диадема), малко портмоне и ръкавици. Обичаят е булката да се облича в дома си или в дома на родителя си и след това да кара с церемония.

Brautigams Kleidung (облекло на младоженеца)

Младоженецът обикновено носи черен костюм или яке за пушене (яке за вечеря)

Die Standesamtliche Trauung (Сватбата)

Преди църковна сватба булката и младоженецът ще са се венчали в Standesamt (Служба по вписванията) от регистратор, който най-често е в Rathaus (кметството). Необходим е свидетел за булката, а също и за младоженеца.

Die Kirche-Hochzeit (Църковната сватба)

Заедно младоженците ще влязат в църквата и ще тръгнат по пътеката. Тъй като не е законно да има само църковна церемония, двойката вече е била законно омъжена от Standesbeamte. За разлика от САЩ, не е обичайно да има шаферки, шафери или момичета на цветя.

Andere Deutsche Traditionen (други немски традиции)

Булките често носят сол и хляб като знак за добра реколта, а младоженецът носи зърно за богатство и късмет.

Преди сватбата вещите на булката се транспортират до новия й дом. Те могат да включват спално бельо, което тя е събрала, люлка, в която тайно е поставена кукла, и за сватбата на момиче от фермата, нейните родители, втора най-добра крава.

Hochzeitslader

Тази баварска традиция има официален поканител, облечен в изискани дрехи, декорирани с панделки и цветя от врата до врата, отправяйки лична римувана покана към поканените гости. Гостите приемат, като закачат една от панделките на шапката на Hochzeitslader и като предлагат питие или две на всяка спирка. Ако поканените гости са многобройни и Hochzeitslader е от естеството да приеме предлаганите напитки, той може да се нуждае от ден-два, за да изпълни задълженията си!

Junggesellenabschied (Ергенско парти)

Няколко седмици преди сватбата младоженецът и приятелите му от мъжки пол отиват в Кнайп (кръчма), за да пият и да се забавляват за последен път като самотен мъж.

Полтерабенд (Сватбена вечер)

На парти вечер преди сватбата чиниите и чиниите се разбиват, за да изплашат злите духове. Може да се използва само порцелан. Всичко друго би донесло лош късмет. Булката и младоженецът трябва да изчистят всичко. Това означава, че те могат да работят заедно.

Hochzeit-Schuhe (сватбени обувки)

Друга традиция е булката да събира стотинки в продължение на години, за да плати сватбените си обувки, в които да гарантира, че бракът „слиза“ на десния крак. Майката на булката щеше да сложи малко копър и сол в дясната обувка на дъщеря си.

Baumstamm Sagen (рязане на трупи)

Друга стара баварска традиция се случва веднага след църковната церемония. Когато двойката излезе от църквата, има дънер на трион и двойката трябва да пресече трупа наполовина! Това е символ на първите трудни задачи от бъдещето, които могат да изпълнят заедно.

Fichtenzweige (Елови клони)

Докато двойката върви към сватбената кола, по пътеката се полагат елхови клони, за да се проправят първите младоженци със свежа зеленина, която да символизира надежда, късмет и плодородие.

Рейс Верфен (Богато хвърляне)

В тази традиция се казва, че количеството ориз, което остава в косата на булката, е броят на децата, които двойката ще има.

Hochzeitssuppe (сватбена супа)

Hochzeitssuppe се прави от говеждо, кнедли и зеленчуци, а гостите ядат, ако са от голяма купа.

Eine Weisse Band (бяла панделка)

Докато гостите напускат църквата, булката дава бяла панделка на всеки шофьор на кола в процесията, за да се завърже за радио антената на колата. След това тази процесия се придвижва през града с клаксони. Други шофьори по маршрута свирят с клаксони в замяна, за да пожелаят на младоженците късмет в брака им.

Hochzeitstanz (сватбен танц)

Първият танц се танцува от булката и младоженеца и традиционно представлява валс. Следващият танц е само за булката с баща си и младоженеца с майка му, докато майката на булката танцува с бащата на младоженеца.

Brautbecher (булчинска чаша)

Обичайните тостове на рецепцията в южната част на Германия се правят със специален brautbecher (булчинска чаша). Калавната или кристалната чаша е под формата на мома, която държи над главата си малка чаша. И двата края на чашата (полата на булката и горната чаша) са пълни с шампанско или вино и булката и младоженецът пият заедно първия си тост от тази чаша, като в същото време означават техния съюз. Тази вековна традиция произхожда от преди векове в малкото градче Нюрнберг.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta