Научни проекти за химическа промяна – готина химия, която студентът може да направи

Н

Проекти за наука по химия, включващи химическа промяна, често се избират от ученици в средните и гимназиите. Много деца обичат да правят експеримент с драматична химическа промяна. При търсене на проект може да бъде трудно да се намери експеримент с химикали, които са лесни за намиране и с които се работи лесно.

Един популярен проект, включващ химикали, е експеримент, който определя кой плод или плодов сок има най-много витамин С. Прост индикатор се прави с царевично нишесте и йод. Учениците (и родителите) с удоволствие наблюдават химическата реакция, която протича заедно с титруването, което е фантастичен начин да се каже „пускане на капки“. Този проект може да бъде модифициран по няколко различни начина, позволявайки на творчеството на вашия ученик да засияе. Получаваме писма от много студенти, които ни казват, че този лесен научен проект е представен на панаира и е избран за победител.

Друг голям научен проект, включващ химическа промяна, е да наблюдаваме какво се случва, когато дрождите „ядат“ захар. В този проект топлата вода и маята се поставят в бутилка с малко захар. Над устието на бутилката се поставя балон. Тъй като дрождите консумират захарта, се отделя въглероден диоксид, което кара балона да се взриви. Този проект е толкова забавен за гледане, че децата ни го правеха отново и отново, докато не останахме без мая.

И двата проекта могат да бъдат направени като демонстрации; те предлагат драматични реакции, които учениците ще могат да наблюдават веднага. И двата научни проекта също могат да бъдат експерименти. Те естествено се поддават на въпрос, формиране на хипотеза и тестване. Резултатите могат лесно да бъдат представени в заключение.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta