Преглед на книга за атомната ферма: Ядрената площадка в Ханфорд и трагедията на подземните ветрове

П

Атомна ферма е добре написан разказ за живота на а надолу на вятъра семейство и нейните съседи в Палуз Хилс в източната част на Вашингтон. A надолу вятър е човек, който е живял в района, където йод-131, ядрените отпадъци в Ханфорд, е бил освободен в края на 40-те до 50-те години. След приемането на Закона за свобода на информацията и Преглед на говорител започна да проучва изданията и да ги сравнява с моделите на вятъра, тази информация стана достъпна за населението като цяло.

Това надолу на вятъра историята е отворена, честна и изпълнена с отлични примери за развитие на характера. Авторът Тери Хайн рисува картина на живота в малките градски фермерски общности в източен Вашингтон. Тя покрива хълмовете, времето за прибиране на реколтата, пшеницата, Steptoe Butte, льоса, ловът на птици, малките училища, църквите, футбола, баскетбола, бейзбола, парадите, конете и списъка с продължения – радостни спомени от израстването в малък земеделска общност. Въпреки това започнаха да се появяват някакви надвиснали предателства. Първо баща й, след това съседно момче, друга приятелка от детството, съседна майка и списъкът се разраства за две десетилетия. Тези хора, тези, които тя познаваше най-отблизо, започнаха да боледуват и най-много умряха. Те се разболяват от заболяване на щитовидната жлеза или рак в една от многото му форми – левкемия, лупус, лимфом на Ходжкин и др. В крайна сметка Тери разбра, че в нейния квартал се случва нещо уникално и зловещо, тъй като седем от десетте фермерски семейства в рамките на квадратна миля бяха слезли с болестите. В повечето от тези семейства са били много членове с болест на щитовидната жлеза или рак. Книгата й обхваща живота на тези жертви.

Подобно на Тери, израснах в един от тези малки градчета – Оуксдейл, само на 25 мили югозападно от любимия Феърфийлд на Тери. Ако начертаете линия от 100 мили между площадката на Ханфорд и Феърфийлд, Оуксдейл ще бъде разполовен от тази линия, линия, която също представлява преобладаващите югозападни страни. Опитът от моя квартал съвпада с този на квартала на Тери.

Една студена зимна сутрин в средата на петдесетте се събудихме за прясно паднала снежна покривка. Беше осеян с красиви розови петна като някакво чудо, но не беше от природата, нито от небето. Вярвам, че това беше едно от многото изпускания на радиоактивни токсини от ядрения резерват Ханфорд. Бръснахме се в този сняг, правихме снежни ангели и снежни човеци. В рамките на годината най-близките ми съседи Том Кросет и Рей Еберт развиха заболяване на щитовидната жлеза. Впоследствие сестрата на Том Сузи Кросет, братовчедка ми Сюзън Грегъри, най-близките приятели на Том Дани Хорн и Майк Ламб, най-близкият ми приятел Джон Роджърс и трима от четирите братя Байръм са починали от рак, много преди времето си. Следователно, разказът на Тери е дълбоко трогателен за мен. Въпреки че познавах някои от по-възрастните й приятели, никога не съм срещал Тери Хайн, но се чувствам така, сякаш я познавам през целия си живот. Тери отваря душата си към света и разкрива всеки нерв.

силно препоръчвам Atomic Farmgirl: Израстването точно на грешното място. Всеки трябва да е наясно с тази трагедия.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta