Как атомните часовници контролират нашите транспортни системи

К

Придвижването от А до Б е основна грижа за обществата още от построяването на първите пътища. Независимо дали става въпрос за кон, файтон, влак, кола или самолет – транспортът е това, което дава възможност на обществата да растат, да просперират и да търгуват.

В днешния свят транспортните ни системи са изключително сложни поради огромния брой хора, които всички се опитват да стигнат някъде – често в подобни моменти като пиковите часове. Поддържането на движение на магистралите, магистралите и железниците изисква някои усъвършенствани технологии.

Светофарите, камерите за скорост, електронните предупредителни знаци и железопътните сигнали и точкови системи трябва да бъдат синхронизирани за безопасност и ефективност. Всяка разлика във времето между пътната сигнализация, например, може да доведе до опашки зад задните светлини и други пътища да останат празни. Докато са на железниците, ако точковите системи се контролират от неточен часовник, когато влаковете пристигнат, системата може да е неподготвена или да не е превключила линията – което води до катастрофа.

Поради необходимостта от сигурна, точна и надеждна синхронизация на времето в нашите транспортни системи, технологията, която ги контролира, често се синхронизира с UTC, използвайки атомни сървъри за часовник.

Повечето сървъри за време, които контролират такива системи, трябва да бъдат защитени, така че да използват протокола за мрежово време (NTP) и да получават сигурно предаване на времето, използвайки атомни часовници на GPS сателитите (глобална система за позициониране) или като получават радиопредаване от физика лаборатория като NPL (Национална физическа лаборатория) или NIST (Национален институт за стандарти и време).

По този начин всички системи за управление на трафика и железопътния транспорт, които работят в една и съща мрежа, са точни помежду си в рамките на няколко милисекунди от генерираното време от атомния часовник, а сървърите за време на NTP, които ги поддържат синхронизирани, гарантират, че остават такива, като правят минутни корекции към всеки системен часовник, за да се справи с дрейфа.

NTP сървърите се използват и от компютърните мрежи, за да гарантират, че всички машини се синхронизират заедно. Използвайки NTP сървър за време в мрежа, той намалява вероятността от грешки и гарантира, че системата е защитена.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta